Dýňová polévka
Ingredience receptu:
1 menší dýně Hokkaido (asi 300g dužiny), 1 cibule, případně ještě 1 cuketa a 1 větší mrkev (nejsou nutné), špetka bílého pepře a lžička soli, muškát, kurkuma, koriandr (není nutný), 1 kostka zeleninového bujónu, 200ml kokosového mléka nebo rostlinné smetany, olej na smažení.
Postup:
Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme napůl a ze středu odstraníme semínka. Poté očistíme nožem a nakrájíme na kostičky. Dýně Hokkaido se vaří se slupkou, jiné druhy je třeba oloupat. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté můžeme přidat na kostičky nakrájenou mrkev, oloupanou a nakrájenou cuketu, nakonec přidáme dýni a orestujeme. Při míchání přidáme koření (nejvíce muškátu a pepře) a lehce osmažíme. Po chvíli zalijeme vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme do změknutí. Poté ručním mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme kokosové mléko (příp. rostlinnou smetanu) a důkladně promícháme. Polévku podle potřeby ochutíme solí, pepřem, muškátem, kurkumou, možno dodat i trochu koriandru. Při podávání ozdobíme kouskem petrželky a lžičkou kokosového mléka.
Tip Dajány:
V podzimních pochmurných dnech můžete mezi ingredience zařadit zázvor, který se využívá mimo jiné jako prevence a léčba při nachlazení a chřipky. O jeho veškerých léčivých účincích si povíme více v příštích vydáních našeho mail listu.
Recepty naleznete na internetových stránkách pro vegany a vegetariány – Soucitně.cz